пʼятниця, 18 лютого 2022 р.

Інформаційний вісник "Суверенній Україні нині слава і повік"

 

         Державний Герб – це символ, який презентує певну країну як суверенну незалежну державу, офіційна емблема, зображувана на офіційних документах, печатках, грошових знаках держави.

Тризуб є стародавнім символом, який зустрічався на нашій території з найдавніших часів і шанувався як магічний знак свого роду, оберіг. У вигляді держаної символіки він використовувався князями часів Київської Русі, став держаним гербом УНР, у ХХ столітті як символ репрезентував різні політичні організації. Ставши Державним Гербом сучасної України тризуб символізує тяглість і спадкоємність традицій нашої території.

З найдавніших часів тризуб використовувався як своєрідний магічний знак, оберіг. Зображення тризуба археологи зустрічали у багатьох пам’ятках культури, датованих з першого століття нашої ери. Символ відомий серед народів Сходу і Середземномор’я з найдавніших часів, в українських землях з ІІ ст. Існує близько трьох десятків теорій походження і значення тризуба (сокіл, якір, символ триєдності світу і т.д.).

         За часів Київської Русі тризуб був родовим знаком Рюриковичів. Його зображення археологи знаходять на монетах, печатках, посуді, цеглі, настінних розписах.

         За матеріалами енциклопедії, посли київського князя Ігоря (912-945 рр.) при укладанні договорів з візантійцями мали свої печатки з тризубом. Київський князь Володимир Святославович (980-1015 рр.) карбував тризуб на монетах, де з одного боку зображувався портрет володаря, а з іншого – тризуб.

         25 лютого 1918 року в Коростені Українська Центральна Рада прийняла Тризуб за офіційний герб УНР. Залишався він гербом гетьманської держави Павла Скоропадського, а також Директорії.

         Уперше спроба конституційно оформити Тризуб як державний герб була зроблена в травні 1920 року у проекті конституції, розробленому Всеукраїнською Національною Радою, а вдруге – спеціальною «Урядовою Комісією по виготовленню Конституції Української Держави» 1 жовтня того ж року.

Сучасний малий Державний Герб України, один із трьох її офіційних символів поряд з прапором і гімном, було затверджено постановою Верховної Ради України №2137-ХІІ від 19 лютого 1992 року.


Немає коментарів:

Дописати коментар