понеділок, 19 вересня 2022 р.

Електронні версії підручників для учнів 1-11-х класів


Справжнісінький дитячий письменник – Іван Андрусяк

Справжнісінький дитячий письменник – Іван Андрусяк
Так його називають маленькі читачі, які швидко запам’ятовують його дитячі віршики та які із задоволенням слухають веселі та трохи кумедні казки письменника.
Про дитячу літературу він каже, що не обрав, а вона його. Спочатку він писав віршики, за його словами «для хатнього вжитку», тобто я власних дітей, а потім з дивуванням помітив, що вони подобаються не лише своїм, а й чужим дітям.
І вже перша дитяча книжка віршиків мала успіх. Хоча ввійшов у літературу #Іван_Андрусяк із серйозними, дорослими творами. Його всі знали як досвідченого перекладача та критика. Народився письменник на Івано-Франківщині, закінчив філологічний факультет Івано-Франківського університету. І коріння багатьох творів його саме з Гуцульщини, це відчувається у мові його творів, там багато гуцульського діалекту.
Герої його творів веселі та кмітливі, розсудливі та винахідливі, а ще кожна казкова історія має повчальний натяк. Наприклад, повість-казка «Третій сніг» розповідає про те, як не стати вовком у зграї хижаків. Бо залишатися у лісі пухнастим та добрим, ой, як непросто.
У повісті «Стефа та чакалка» письменник згадує образ чакалки, казкової істоти, якою лякали маленьких дітей. Неслухняні герої казки потрапляють у мішок чакалки, яка відправляє їх у «школу чакалок та бабаїв», де вони можуть робити все що заманеться, та чи варто це робити?
Кожна книжка Івана Андрусяка – це подорож у веселий та розбишацький світ, де цікаво і дорослим, і дітям. А віршики запам’ятовуються назавжди, перевірте. Віршик От!
"Ходить доня по городу,
як… оса по бутерброду!
Обережно, обере…
ягідки усі збере
Не в горнятко – тільки в рот. От!"
Іван Андрусяк створив власне книжкове видавництво «Фонтан казок», яке допомагає популяризувати якісну дитячу літературу і залучати до читання тих, хто не любить читати. А сам він створює чудові дитячі казки, які не залежуються у книжкових крамницях та на полицях дитячих бібліотек.

Джоан Роулінг «Гаррі Поттер»



До цього часу ніхто не може зрозуміти в чому феномен історії про маленького чарівника. Між тим кількість фанатів цієї книжки зростає з кожним роком. Ця книжкова історія створювалася для дітей, та її з задоволенням читають дорослі і вже не одне покоління. У цьому році книжковому герою виповнилося 42 роки згідно з хронологією книги. Цікаво, що день народження #Джоан_Роулінг та #Гаррі_Поттер святкують в один день – 31 липня.
А народилася ідея та образ Гаррі Поттера у далекому 1990 році. Майбутня відома письменниця довго чекала рейсу в аеропорту і під час вимушеного відпочинку їй і прийшла в голову ідея історії про маленького чарівника. Вона навіть придумала всі сюжетні лінії та не мала змоги все це записати, бо з собою не мала ані записника, ані ручки. Повернувшись додому, вона відразу почала писати свій перший роман. Образ Гаррі Поттера письменниця створила з образів своїх близьких та знайомих. Зовнішність від давнього друга – Яна Протера, від нього і прізвище. Окуляри також невипадкові, у дитинстві вона сама носила окуляри і страждала від цього недоліку.
Перший рукопис був відхилений 12 разів. Взагалі перша книжка Роулінг могла б не побачити світ, якби не восьмирічна донька видавця, яка прочитала першу главу і захотіла прочитати продовження. Перший наклад склав лише 500 примірників, при чому 300 було надіслано безкоштовно у бібліотеки, а сьогодні книжки про Гаррі Поттера видані загальним накладом 450 млн. примірників і якщо б розмісити всі продані книжки про нього поруч, вони б обійшли екватор 16 разів. Про цикл книжок можна написати багато та краще поринути у казкову атмосферу, що створена талановитою жінкою.
Слово «маггл», яким у чарівному світі головного героя називають людей, які не мають чарівних здібностей,занесли у словник. Завдяки Джоан Роулінг у світі з’явилася нова гра – квіддіч. Перший крок до екранізації був зроблений у 1999 році, а прем’єра відбулася 4 листопад 2001 року. Образ Гаррі Поттера створив Даніел Рєдкліфф, який став відомим завдяки книжковому герою.
Щоб дізнатися в чому феномен книжки про Гаррі Поттера, потрібно їх прочитати і запам’ятати слова головного героя: «Не забувайте, що всі великі чарівники в історії у свій час були такими ж, як ми школярами. В них все вийшло, вийде і в нас».