четвер, 28 жовтня 2021 р.

28 жовтня - День визволення України від фашистських загарбників

 


    Щорічно 28 жовтня відзначається День визволення України від німецько-фашистських загарбників. В цьому році ми святкуємо 77 річницю.

    Це свято встановлено в Україні згідно з Указом Президента від 20 жовтня 2009 року № 836/2009 «з метою всенародного відзначення визволення України від фашистських загарбників, вшанування героїчного подвигу і жертовності українського народу у Другій світовій війні».

    28 жовтня 1944 року радянські війська вийшли на сучасний кордон нашої Держави. Саме в цей день традиційно вшановують пам’ять воїнів, які загинули в боях за визволення України, та населення, яке постраждало від дій фашистських окупантів.

    За підрахунками істориків, у ході воєнних дій на території України загинуло близько трьох мільйонів радянських воїнів, понад два мільйони українців було вивезено для примусової праці до Німеччини під час окупації. На території республіки цілком чи частково було зруйновано понад 700 міст і 28 тисяч сіл, близько 10 мільйонів людей залишились без даху над головою, знищено понад 16 тисяч промислових підприємств.

    В ході Великої Вітчизняної війни бойовими нагородами було відзначено близько 2,5 млн. воїнів-українців, серед яких було чимало розвідників.

    Ми пам’ятаємо героїв, чия боротьба, самовіддана праця і героїзм сприяли звільненню України від нацистів. У серці кожного з нас жива пам'ять про неоціненний внесок українців у спільну перемогу в цій жахливій війні. Тим, хто загинув і тим, хто вижив у пеклі 40-х ми зобов’язані всім, що маємо сьогодні.




вівторок, 26 жовтня 2021 р.

Участь у роботі МО

Бібліотекарі ЗОШ №9 прийняли активну участь у роботі МО шкільних бібліотекарів, яке проходило в онлайн-режимі 26.10.2021 року за темою "Бібліотека "Нової української школи" - простір для навчання, зустрічей та натхнення". Під час зустрічі обговорювались багато важливих питань, пов’язаних з роботою шкільних бібліотек.
Взагалі, шкільна бібліотека - це відкритий публічний простір, простір для навчання, простір натхнення. Бібліотекарі Овчинникова С.О. та Позднякова О.Г. поділилися з колегами досвідом роботи, розповіли про важливість використання нових форм роботи з дітьми, розкрили родзинки своєї майстерності та підкреслили, що успішна робота шкільної бібліотеки напряму залежить від злагодженної роботи всіх учасників освітнього процесу.


Участь у вебінарі «Бути медіаграмотним»

 

В сучасному світі бібліотеки прагнуть виступати ключовими постачальниками інформації для  освіти, досліджень.

Бібліотекарі ЗОШ №9 прийняли участь у Всеукраїнському вебінарі «Бути медіаграмотним: 10 ключових компетентностей» у рамках Всесвітнього тижня медійної та інформаційної  грамотності – 2021, який пройшов 26.10.2021 у онлайнформаті.  У ході зустрічі мова йшла про інформаційну культуру, бібліотечно-бібліографічну грамотність,  медіакультуру та медіаграмотність, інформаційний світогляд, електронну культуру і т.д. Було надано багато корисної інформації та ідей для її використання у роботі.


понеділок, 25 жовтня 2021 р.

Краєзнавство в шкільній бібліотеці - 4


Шановні читачі!
Продовжуємо публікувати цикл завдань з літературного краєзнавства.

Завдання четверте
"ТВОРЧЕ"
Натискайте на завдання та доберіть останнє слово до куплетів віршів нашого земляка Григорія Бойка, щоб зберегти риму


Успіхів!


Краєзнавство в шкільній бібліотеці - 3

 


Шановні читачі!
Продовжуємо публікувати цикл завдань з літературного краєзнавства.

Завдання третє
"ПОШУКОВЕ"
На карту м. Покровська перемістіть відібрані вами фото покровських письменників та поетів. Для того, щоб це зробити, достатньо клікнути на потрібне фото.
Натискайте на завдання, завантажте файл і вже потім працюйте з інтерактивною презентацією.


Успіхів!

вівторок, 12 жовтня 2021 р.

Краєзнавство в шкільній бібліотеці - 2

 

Шановні читачі!

Продовжуємо публікувати цикл завдань з літературного краєзнавства.


Завдання друге

"КАРТОГРАФІЧНЕ"

Натискайте на завдання та серед літер знайдіть назви двох населених пунктів, які входять до складу великого міста Покровськ.

Успіхів!


З Україною в серці

     


14 жовтня православні християни святкують день Покрови Пресвятої Богородиці. І водночас у цей день відзначається День Українського козацтва та День захисників України. Це свято – данина всім козакам, які зробили величезний внесок у формування української народності та досягнення Україною незалежності. Саме виникнення козацтва допомогло консолідувати українців у боротьбі проти численних ворогів, які в ХV-ХVІІ століттях неодноразово намагалися завоювати українські землі.

Про українське козацтво, Запорізьку Січ уже написано і сказано багато. Упродовж кількох століть триває дискусія щодо історії його зародження й розвитку. Актуальним залишається успадкування українською нацією, насамперед її молодим поколінням, волелюбного духу наших предків, виховання гордості за славетні здобутки нашої історії. Ми українці й повинні перш за все пам’ятати: хто ми, звідкіля наші корені.

Напередодні свята бібліотекарі ЗОШ №9 підготували книжкову виставку «З Україною в серці». На цій виставці представлені видання, які висвітлюють найважливіші події, пов’язані з історією українського козацтва. У книгах розповідається про українських гетьманів – видатних державних і політичних діячів, талановитих дипломатів, які були носіями ідеї незалежної самостійної української держави.

Сподіваємось, що запропоновані видання не залишать байдужими тих, хто хоче збагатити знання з історії українського козацтва, оскільки відродження козацтва стало невід’ємною частиною розвитку незалежної України.


четвер, 7 жовтня 2021 р.

Краєзнавство в шкільній бібліотеці - 1

 


Шановні читачі!

Як завжди у жовтні проходить Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек. У цьому році він носить назву «Краєзнавство в шкільній бібліотеці: нові традиції та цінності».

Вашій увазі пропонуємо цикл завдань з літературного краєзнавства.


Завдання перше

«АНАГРАМНЕ».


Натискайте на завдання та складайте слова.

Успіхів!