середу, 2 листопада 2022 р.

Міський online Бібліо-конкурс "Загадковий світ Григорія Сковороди"


 

Нація, яка читає - непереможна!

 

 


Нація, яка читає під час війни, - непереможна!

Читаймо заради перемоги!

Онлайн-бібліотеки, де можна безкоштовно завантажити або почитати книги українською

1.                Перша українська аудіокнигарня «Абук».

Тут ви можете слухати книги, які начитані не лише професійними акторами, а й самими авторами. У застосунку є розділ «Авторське читання» з поезією Сергія Жадана, прозою Марка Лівіна, дитячими книжками Катерини Бабкіної та Сашка Дерманського. Із початком повномасштабної війни в Україні, аудіовидавництво опублікувало всі аудіокнижки для дітей безкоштовно. Наприклад, «Маленький принц», «Острів скарбів», «Крихітка Цахес», «Збірка народних казок» та інші.

Для старших читачів АБУК також робить аудіокнижки безкоштовними. Почали з видавництва Bookchef. Зокрема, ви зможете послухати «Становлення» Мішель Обами, «Колгосп тварин» Джорджа Орвелла, «21 урок для XXI століття» Ювала Ной Харарі та інші. Також в АБУК є розділ з аудіокнижками, які можна постійно слухати безкоштовно.

Тож, любі діти, переходьте за посиланням та слухайте із задоволенням: https://abuk.com.ua/catalog/compilation/29 .

2.                E-bookua.

На цьому сайті кожен українець має можливість скачати електронні книги безкоштовно. Тут ви знайдете колекцію книг, розподілену за розділами: біографії, історичні романи, пригоди, фантастика, фентазі, детективи, наука і освіта, дитяча література тощо. Є також окремий розділ з аудіокнигами української та зарубіжної літератури. Сервіс буде особливо корисним для школярів, адже містить шкільні підручники та енциклопедії. Посилання на сервіс: http://e-bookua.org.ua/ .

 

3.                JavaLibre.

На JavaLibre книги можна не лише скачати, але й переглядати онлайн. Література українською мовою зібрана на сайті у форматах: jar, jad, txt, fb2, epub, doc, зручних для читання на мобільних пристроях. Історичні книги, байки, гумор, дитяча література, казки, наука, поезія, релігія, філософія, фантастика, фентезі доступні читачам. Посилання: http://javalibre.com.ua/ .

4.                «Чтиво».

Вільна онлайн-бібліотека україномовної літератури. Тут тексти зберігаються у різних форматах (на даний час це fb2, epub, txt, htm, rtf, doc, pdf та djvu). Доступне читання безпосередньо з сайту без реєстрації. Однак зареєстровані читачі можуть взяти безпосередню участь у наповненні та вдосконаленні «Чтива». На сайті можна знайти твори у різних жанрах на будь-який смак, є також корисні статті українських авторів. Посилання: http://chtyvo.org.ua/ .

5.                «Ізборник».

Ресурс вміщує матеріали з історії України IX-XVIII століть. Тут немає сучасних книг. Однак є літописи, історія, історичні мапи, давня українська література та літературознавство, політологія, лексикони ХІV-XVII століття. Бібліотека є добіркою електронних книг і текстів, об’єднаних проголошеною тематикою і єдиною ідеєю. Ідея проєкту полягає в прагненні зібрати якомога більшу кількість творів української писемності не просто як випадковий набір текстів різних часів та авторів, але на тлі цілісного культурно-історичного процесу, де ставала б зрозумілою єдність, спадковість і тотожність української літератури, попри очевидні розриви в мовному коді та наявні перервності в традиції. Посилання: http://litopys.org.ua/ .

6.                «Відкрита книга».

Це електронна бібліотека класики української та світової літератури. Сайт розповсюджує безкоштовну літературу,

дотримуючись авторського права і публікує лише твори, які перейшли до суспільного надбання. Тут можна завантажувати або читати з сайту класичні видання, твори шкільної програми. Посилання: https://sites.google.com/site/openbookclassic/ .

7.                Електронна бібліотека «Україна».

Україніка – національний довідково-інформаційний та документальний ресурс архівних, рукописних і друкованих джерел, який створила Національна бібліотека України імені В.І. Вернадського. Тут зібрана інформація про Україну, її історію, економіку, культуру, що ґрунтується на засадах обліку та акумуляції документальної спадщини українського народу. Є великий перелік рубрик, за якими посортовані книги. Є художня література, фольклор, наукова література різних галузей та інші розділи. Посилання: http://irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/ua/elib.exe?C21COM=F&I21DBN=UKRLIB&P21DBN=UKRLIB .

8.                УкрЛіб.

УкрЛіб — скорочення від Ukrainian Library (українська бібліотека). Метою створення цього сайту було зробити українську літературу доступною для всіх, хто бажає її читати. На сайті доступна українська і світова література, книги для навчання та літературознавство українською мовою. Є можливість читати повні та скорочені твори. Посилання: https://www.ukrlib.com.ua/ .

9.                Казка.укр.

Сайт Казка.укр створено спеціально для маленьких українців, які люблять читати. На ньому всю літературу можна читати онлайн без реєстрації та цілком безкоштовно! Також доступні аудіоказки та багате розмаїття жанрів. Цікаво? Переходь за посиланням: https://xn--80aaukc.xn--j1amh/ .

 

 

 

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ ДО ЧИТАННЯ

Для дітей середнього та старшого шкільного віку

1.                Шкляр Василь «Маруся».

Сучасний український письменник Василь Шкляр запрошує всіх небайдужих патріотів до уроків з історії, які він викладає у своїх книгах. Однією з таких книг є роман «Маруся» - захоплююча історія про молоду дівчину, яка у шістнадцятирічному віці взялася за озброєння, сформувала свою повстанську частину і пішла захищати свою Батьківщину. Ця робота вражає реалістичністю, драмою і неймовірною ніжністю, оскільки доля подарувала головній героїні справжнє кохання в найскладніший період її життя.

Завантажити електронну версію роману можна за посиланням:  https://e-bookua.org.ua/istrom/1328-marusya.html .

2.                Олександр Палій «25 перемог України».

Книга Олександра Палія «25 перемог України» популярно викладає історичні події, пов'язані з Україною, що справили найбільший вплив на світову, європейську та українську історію. Перелічені в книзі факти визнані й підтверджені академічною наукою.

Книга стане в пригоді студентам, викладачам, учням загальноосвітніх шкіл та всім, хто цікавиться історією.

Посилання на електронну версію книги: https://shron1.chtyvo.org.ua/Palii_Oleksandr/25_peremoh_Ukrainy.pdf .

3.                Валерій Солдатенко «Проєкт «Україна». 1917—1920 рр. Постатi».

У цій цікавій книзі представлені короткі замітки про тих, хто стояв біля витоків відродження нації.

Посилання: https://e-bookua.org.ua/istrom/1275-valery-soldatenko-proekt-ukrayina-19171920-rr-postati.html .

4.                Олександр Довженко «Україна у вогні».

У книзі «Україна в огні» піде мова про події другої світової війни, про долю сільської родини і простих селян.

Основою кіноповісті стали розповіді Довженка «На колючому дроті», «Незабутнє», «Перемога». Уривки з кіноповісті вперше були випущені російською мовою в 1943 році, а українською - лише в 1962 році. Особисто Сталін заборонив кіноповість як для друку, так і для екрана.

Посилання: https://e-bookua.org.ua/istrom/1260-oleksandr-dovzhenko-ukrayina-u-vogn.html .

5.                Георгiй Кониський «Історiя Русiв».

Є книги – супутники народів, чия доля так чи інакше пов’язана з проблемою їх самовизначення, їх першої появи на сцені історії. «Історія Русів» – така книга. Вона презентує та повертає до першоджерел української історії, до того романтичного періоду її, коли саме формувались основні духовні орієнтири українського народу.

Кожний народ, як і кожна особистість, шанує в собі почуття ідентичності, тому що не можна поважати іншого, зневажаючи себе.

Доки існує український етнос, ця книга буде нагадувати світу про невмируще буття народу, який, можна сказати, вперше так яскраво і талановито розповів про себе.

Посилання: http://irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/ua/elib.exe?Z21ID=&I21DBN=UKRLIB&P21DBN=UKRLIB&S21STN=1&S21REF=10&S21FMT=online_book&C21COM=S&S21CNR=20&S21P01=0&S21P02=0&S21P03=FF=&S21STR=ukr0000283 .

6.                Загребельний П. «Я, Богдан».

Роман у двох томах змальовує далекі часи національно-визвольної боротьби українців яку очолив Богдан Хмельницький. Доля проводить головного героя через безліч суперечностей та протиріч, злетів та падінь, часто заводить у оману, але все ж Хмельницькому вдається зробити правильний вибір.

Посилання: https://e-bookua.org.ua/istrom/445-zagrebelniy-p-ya-bogdan.html .

7.                Куліш П. «Чорна рада».

Твір є своєрідною хронікою подій ради, яка відбулась у Ніжині в 1663 році. Основним мотивом книги є зображення тогочасного суспільства та станових розбіжностей, що панували в ньому. Під час подорожі Україною головний герой - козак Шрам - зустрічає велику кількість людей, які належать до різних верств та мають різний соціальний статус.

Посилання: https://e-bookua.org.ua/istrom/397-kulsh-p-chorna-rada.html .

8.                Кащенко А. «Великий Луг Запорозький».

Великий Луг споконвіку приваблював різні народи, навіть «батько історії», грецький історик Геродот, присвятив одну із своїх розповідей цій території. У часи козацтва ця земля уособлювала волю, і жодні небезпеки не могли спинити українців у заселенні цього краю.

Посилання: https://e-bookua.org.ua/istrom/331-kaschenko-a-velikiy-lug-zaporozkiy.html .

9.                Кащенко А. «Борці за правду».

Цей твір є невеликим історичним оповіданням, що прославляє дух героїчної минувшини та підіймає патріотичний дух усього українства.

Посилання: https://e-bookua.org.ua/istrom/330-kaschenko-a-borc-za-pravdu.html .

10.          Білик І. «Дикі білі коні».

Перша книга із скіфського циклу автора, яка починає свою розповідь із далекого минулого. Роман розповідає про наших далеких предків, які не знали страху та були одними із найвойовничіших народів свого часу.

Посилання: https://e-bookua.org.ua/istrom/309-blik-dik-bl-kon.html .

 

 

ДІТЯМ ПРО УКРАЇНУ

Для дітей старшого дошкільного та молодшого шкільного віку

1.                Проєкт «Дітям про Україну».

Мета проєкту – ознайомлення дітей з областями України, історією і культурними пам’ятками нашої Батьківщини.

Мапа України пропонує віртуальні подорожі областями України, які розкриють всю красу, героїчність та неповторність нашої славетної держави.

Подорожуй любою Україною за посиланням: http://zdo100.pp.ua/proiekt-ditiam-pro-ukrainu/ .

2.                Розповідь про Україну.

Україна є найбільшою країною Європи. Раніше Україна входила до складу інших держав, але більше двадцяти років тому наша країна здобула незалежність.

Наша країна омивається Чорним та Азовським морями. Також вона славна своїми родючими землями, могутньою рікою Дніпром, Карпатськими горами. До складу України входить Автономна Республіка Крим зі своїми знаменитими курортами.

Але найбільше Україна може пишатися своїм талановитим, працьовитим та миролюбним народом. Українці гостинні, вони добре ставляться до сусідів.

Джерело: https://ukr.school-essay.ru/rozpovid-pro-ukrayinu-dlya-ditej-dpa-4-klas/ .

3.                Легенда про Україну.

Існує легенда про те, як одного разу Бог між країнами ділив різні багатства. Усім дісталися якісь скарби. І раптом Бог помітив, як якась невеличка на зріст дівчина в бідному одязі плаче у куточку. Їй нічого не залишалося.

Довго Бог розмірковував, чим допомогти сердешній, що подарувати? І ось нарешті сказав:

 

— Я знаю, тобі подарую те, що в мене залишилося найдорожчого, — пісню!

І пішла дівчина, усміхнена і щаслива, крізь віки із цим скарбом. А була це наша славетна Україна, яку знають у світі як країну, сповнену найніжніших, наймелодійніших, найрізноманітніших пісень.

Джерело: http://kazkar.info/ua/pro_ukra_nu/ .

4.                Три сторожі України.

Було це в те врем’я, коли землю ніхто не ділив, не міряв, а людей ніхто не рахував. Земля була пряма та рівна, куди не глянь — красота неоціненна від обрію до обрію. Річки, як стрічки сині на зеленій плахті лежать, а квіток, як на вишиванці.

Позаздрили вороги і посунули на землю українську бити-вбивати. Принесли горе велике, падала кров, як дощ. Все зелене було червоним і річки також.

Упали діти та старі на землю та й заголосили:

— Порятуй, матінко, порятуй, годувальнице!

А вороги кинулись тягнути з землі золото та самоцвіти. А коли стали йти на північ, виріс там частокіл непролазний, густі ліси утворилися, болота без дна. Хотіли на захід утекти та земля піднялась до неба..

Тоді вони стали на південь одступать, а земля розверзлася і всі вони загинули. А те місце накрила синя гладь моря.

Так і з’явилася Україна. І має вона трьох сторожів: на півночі — ліс-праліс, на заході — гори сиві, на півдні море Чорнеє.

Хто із злом прийде, той в землю нашу і вросте. А добрим людям хліб да сіль.

Джерело: http://kazkar.info/ua/tri_storog/ .

5.                Звідки Київ узявся?

Був на Русі один володар, що страшенно гнобив своїх підданих; бо не тільки мусили працювати на нього, але ще видирав у них усякий статок, і в господарстві від корівки до яйця не було нічого, що люди могли б назвати своєю власністю.

 

Довго терпів бідний народ це знущання, а коли вже стало несила, старші порадили вчинити бунт. Володар бачив, до чого йдеться, і з свого боку зібрав велике військо. Аж тут піднялося багато народу з усіх сіл; старі люди, жінки, навіть діти вийшли з тим, що хто мав: з лопатами, ціпами, киями. Володар боронився завзято, але бунтівники були в такій силі, що гнали його через гори й ріки, всюди побиваючи й не даючи спочинку.

І ось, коли прийшли на місце, де сьогодні стоїть Київ, спостерегли, що жоден ворог не лишився живим, покидали свої киї на одну купу, і вона була така велика, що почали будувати місто, яке назвали Києвом, бо він збудований з київ.

6.                Як виникли Карпати?

Посилання на легенду про виникнення Карпат читай тут: http://kazkar.info/ua/_yak_vinikli_karpati/ .

7.                 Барвінок і калина (Легенда Подніпров’я).

Посилання на легенду: http://kazkar.info/ua/barv_nok_kalina_(legenda_podn_prov_ya)/ .

8.                Народний переказ про запорожців.

Посилання : https://mala.storinka.org/про-запорожців-український-народний-переказ-читати-та-слухати.html .

9.                Як Сірко переміг татар.

Посилання на переказ + відео: https://mala.storinka.org/як-сірко-переміг-татар-народний-переказ-відео.html .

10.          Чому в морі є перли і мушлі?

Посилання на легенду: https://mala.storinka.org/чому-в-морі-є-перли-і-мушлі-українська.html .

11.          Легенда про тополю.

Посилання на легенду: https://mala.storinka.org/легенда-про-тополю-українська-легенда.html .

 

 

12.        Легенда про калину.

Це було тоді, коли на Київську Русь нападали орди татарські. Одного разу в українському селі було весілля. Зібралося дуже багато вродливих дівчат. І саме в розпал гуляння на село налетіли татари. Завойовники побачили красунь і почали ловити їх, щоб продати в Царгороді. Дівчата, аби не потрапити в неволю, повтікали на болота. Ординці погналися за ними і потрапили в трясовину. Там, де сконали вороги, з’явилися гнилі купини, а на тому місці, де загинули українські дівчата, виросло дуже багато кущів калини. І з того часу дівочу  красу порівнюють з калиною. Про цей чарівний кущ складено безліч пісень, віршів і приказок.  

Джерело: https://mala.storinka.org/калина-українська-легенда.html .

 

Ці та інші цікаві твори можна знайти на сайті: https://mala.storinka.org .

 


Місячник шкільної бібліотеки

 

    В рамках місячника шкільної бібліотеки «В нас єдина мета - Україна свята, нездоланна ніким і ніколи!💙💛» вчитель основ здоровя Черноштанова М. Г., та завідувач бібліотеки Позднякова О. Г. разом з членами учнівського самоврядування «Великою радою» провели серед учнів 8-х класів 😊смайл-опитування за темою «Що для тебе Україната «Що таке патріотизм?».                                                                      Шукаючи відповідь на ці питання, діти ще раз впевнилися, наскільки вони люблять свою Батьківщину, віддані їй.