пʼятницю, 26 листопада 2021 р.

Голодомор в Україні

 

У четверту суботу листопада в Україні вшановують пам'ять мільйонів жертв голодоморів в Україні. Наймасштабнішим з них був голодомор 1932-1933 років.

Цій трагічній даті була присвячена книжкова виставка, яку підготували бібліотекарі ЗОШ #9.

Бібліотечні уроки

 


Щоб навчити учнів 4-класів самостійно обирати необхідну книгу та працювати з нею, вправно користуючись її довідковим апаратом, бібліотекарі ЗОШ #9 Овчинникова С.О. та Позднякова О.Г. провели бібліотечний урок "Елементи книги". Діти залюбки поспілкувалися з новими виданнями,  запропонованими їм для самостійної роботи.










пʼятницю, 12 листопада 2021 р.

День толерантності

Міжнародний день толерантності – свято, яке відзначається 16 листопада у всьому світі. Його запровадили у 1995 році за рішенням ЮНЕСКО. Саме цього дня ухвалили Декларацію принципів терпимості. У ній йдеться про рівність всіх людей, незалежно від  їх віросповідань, етносу або кольору шкіри. Ці принципи закріпили у Загальній декларації прав людини, що проголошує неприйняття усіх форм дискримінації, недопущення геноциду і покарання за нього.

Пропонуємо вам переглянути відеоролик, присвячений цій даті.









понеділок, 8 листопада 2021 р.

9 листопада - День української писемності та мови

 


День української писемності та мови – свято розвитку державної мови, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. За православним календарем – це день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця – послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія.

В День української писемності та мови традиційно на Українському радіо відбувається радіодиктант національної єдності. Для всіх, хто любить та шанує українську мову, бібліотекарі ЗОШ №9 пропонують ознайомитися з матеріалами книжкової виставки.



неділю, 7 листопада 2021 р.

Місячник правових знань

 


     Всі люди мають права. І діти також мають свої права. 20 листопада 1989 року Організацією Об'єднаних Націй був прийнятий дуже важливий документ - Конвенція ООН про права дитини. Конвенція - це не просто заклик, а закон для тих країн, які її підписали. Головна мета Конвенції - зробити все для того, щоб дітям на всій Землі жилося краще, щоб вони були захищені і щасливі.

     Людина, яка знає свої права і поважає права інших людей, впевнено йде по життю. Давнє римське прислів'я говорить: "Там де право, там і захист". Тому є сенс знати закони, знати свої права. Знати, щоб захищатися. Щоб відчувати себе впевненіше, а значить, вільніше. Щоб знати свої права, але й не забувати про права інших. Щоб бути спокійними за своє майбутнє.

    Людина, що не розбирається в законодавстві, не знає про свої права та обов'язки, не уявляє, що потрібно робити, якщо виникне складна ситуація – є беззахисною перед усілякими негараздами. Таку людину можна змусити робити те, чого вона не повинна робити, або позбавити того, на що вона має право.

    Долучайтесь до тематичної гри в онлайн-форматі та підвищуйте свій рівень обізнаності в правових питаннях. (Перейдіть за посиланням нижче)

"Абетка громадянина"