середа, 2 листопада 2022 р.

Антуан де Сент Екзюпері "Маленький принц"

Рубрика 📖«З історї однієї книги»📖

🔸80 років тому, у 1942 році, всесвітньо відомий французький письменник Антуан де Сент-Екзюпері, написав філософський роман казку, яка стала найвідомішим твором письменника. 
🔹«Маленький принц» посідає особливе місце в творчості письменника-льотчика. 
🔹Маленька книжка, що написана незадовго до загибелі Екзюпері, зовсім не схожа на інші книжки-казки. «Дитяча» казка Екзюпері мудра і людяна. А її автор не тільки поет, але і філософ.
🔹Казка створювалась в найтяжчий для письменника час, коли він знаходився у вимушеній еміграції в США і звідти рвався на фронт. 
🔹У 1942 році видавництво замовляє Екзюпері різдвяну історію для дітей, письменник працює ночами, щоб вчасно закінчити казку.
🔹Коли 1943 році твір був надрукований, пілот знову повернувся до французького війська. 
🔹А в останній день липня 1944 року Екзюпері розчинився в блакитному небі над французькою Рів'єрою, пішов назустріч зіркам - так само, як і його Маленький принц!

🔸Найперша публікація книги (видавництвом «Рейнал-енд-Хічкок») була зроблена англійською мовою у перекладі Катерини Вудс. 
🔸У Франції повість була видана тільки після війни в 1946 році видавництвом «Едісьон Гаймар» (хоча мовою оригіналу повість була видана вперше ще в США відразу після оригінальної публікації англійською мовою).
🔸Було продано більше 140 мільйонів екземплярів по всьому світу!
🔸Твір було перекладено на дві сотні іноземних мов, а також на «абетку Брайля»!
🔸Образ Маленького принца виник не випадково: в Екзюпері був брат Франсуа, який помер дитиною. Брати дружили між собою, а потім один з них став дорослим, обрав професію льотчика, а інший «полетів на невідому далеку планету і назавжди залишився дитиною».
🔸А твір присвятив  другові — Леонові Верту. 
🔸Це єврейський критик, журналіст, письменник, який під час Другої світової війни зазнає переслідувань. 🔸Присвята твору саме цій людині — не тільки данина дружбі, а й сміливий виклик автора нацизму й антисемітизму. 
👆Малюнки до свого твору створив власноруч.
👆Важливо, що це не просто ілюстрації, а органічна частина твору в цілому: сам автор і герої казки весь час посилаються на малюнки і навіть сперечаються про них.
🔸Екзюпері говорив, що написав цю казку для дорослих:
✍️про людину, її місце у світі й про шанс подолати відчуженість між людьми.
🔸Головний герой - дитина - це душа світу. її бачення - природніше, людяніше, правильніше, ніж у дорослих. Дитині у творі протистояли дорослі.
✍️«Адже всі дорослі спочатку були дітьми, лише мало хто з них про це пам'ятає», — Антуан де Сент-Екзюпері, з посвяти до книги.
🔸Одна з ключових філософських тем казки — буття, яке ділиться на реальне буття (існування) та ідеальне буття (сутність). Реальне буття тимчасове, минуще, а ідеальне — вічне, незмінне. Сенс людського життя полягає в тому, щоб осягнути, максимально наблизитися до сутності.
🔸Маленький принц — це символ людини — мандрівника у Всесвіті, що шукає прихований сенс речей і власного життя. 
🔸Це не просто казка-притча у традиційному вигляді, а модернізований, пристосований до проблем нашого часу її варіант, що містить безліч деталей, натяків, образів, взятих з реалій XX століття.
🔸Незважаючи на стиль дитячої книги, її герой розмірковує про життя та людську природу. 
Тому назвати «Маленького принца» тільки дитячою казкою неможливо.
🔺Це цікаво👇
✔️У 2003 році перший супутник астероїда «45 Eugenia» (тимчасова назва S/1998(45)1, відкритий астрономами 1 листопада 1998 року за допомогою телескопу Обсерваторії Мауна-Кеа, (Гаваї) був названий «Маленький принц».
✔️До «Маленького принца» відноситься і назва астероїда 46610 Бесіксдуз (фр. Be six douze — Бе шість дванадцять), оскільки номер астероїда, записаний у шістнадцятковій системі числення, має вигляд B612. Маленький принц начебто прилетів на Землю саме з астероїда B612.
👆Казка-притча наповнена безліччю мудрих висловів.
Є над чим порозмірковувати👇

Немає коментарів:

Дописати коментар