понеділок, 19 вересня 2022 р.

Джоан Роулінг «Гаррі Поттер»



До цього часу ніхто не може зрозуміти в чому феномен історії про маленького чарівника. Між тим кількість фанатів цієї книжки зростає з кожним роком. Ця книжкова історія створювалася для дітей, та її з задоволенням читають дорослі і вже не одне покоління. У цьому році книжковому герою виповнилося 42 роки згідно з хронологією книги. Цікаво, що день народження #Джоан_Роулінг та #Гаррі_Поттер святкують в один день – 31 липня.
А народилася ідея та образ Гаррі Поттера у далекому 1990 році. Майбутня відома письменниця довго чекала рейсу в аеропорту і під час вимушеного відпочинку їй і прийшла в голову ідея історії про маленького чарівника. Вона навіть придумала всі сюжетні лінії та не мала змоги все це записати, бо з собою не мала ані записника, ані ручки. Повернувшись додому, вона відразу почала писати свій перший роман. Образ Гаррі Поттера письменниця створила з образів своїх близьких та знайомих. Зовнішність від давнього друга – Яна Протера, від нього і прізвище. Окуляри також невипадкові, у дитинстві вона сама носила окуляри і страждала від цього недоліку.
Перший рукопис був відхилений 12 разів. Взагалі перша книжка Роулінг могла б не побачити світ, якби не восьмирічна донька видавця, яка прочитала першу главу і захотіла прочитати продовження. Перший наклад склав лише 500 примірників, при чому 300 було надіслано безкоштовно у бібліотеки, а сьогодні книжки про Гаррі Поттера видані загальним накладом 450 млн. примірників і якщо б розмісити всі продані книжки про нього поруч, вони б обійшли екватор 16 разів. Про цикл книжок можна написати багато та краще поринути у казкову атмосферу, що створена талановитою жінкою.
Слово «маггл», яким у чарівному світі головного героя називають людей, які не мають чарівних здібностей,занесли у словник. Завдяки Джоан Роулінг у світі з’явилася нова гра – квіддіч. Перший крок до екранізації був зроблений у 1999 році, а прем’єра відбулася 4 листопад 2001 року. Образ Гаррі Поттера створив Даніел Рєдкліфф, який став відомим завдяки книжковому герою.
Щоб дізнатися в чому феномен книжки про Гаррі Поттера, потрібно їх прочитати і запам’ятати слова головного героя: «Не забувайте, що всі великі чарівники в історії у свій час були такими ж, як ми школярами. В них все вийшло, вийде і в нас».

Немає коментарів:

Дописати коментар